Dag van de Fotografie - kopie
Zo wordt er een visietekst voorgesteld waarin AntwerpPhoto een aantal aandachtspunten voor de toekomst bespreekt. Daarnaast zullen er 15 interessante weetjes en tips rond fotografie gedeeld worden op de online kanalen.
Ik had misschien wel fotograaf kunnen zijn’, vertelde Adil El Arbi toen we hem spraken. De regisseur is een van de 20 Bekende Vlamingen die naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie hun favoriete foto mochten selecteren. Hij koos voor ‘Buzkashi’, een beeld van de Belgische fotograaf Gaël Turine dat in Kabul gemaakt werd. De titel verwijst naar de traditionele volkssport die de Afghaanse mannen op het beeld spelen - een soort worstelen op paarden. ‘Het heeft een heel filmisch karakter en is genomen in het midden van de actie. Het is zoals ik het in beeld zou brengen’, aldus Adil. Bekijk het volledige interview hier:
Om de Internationale Dag van de Fotografie te vieren vroegen we aan 20 Bekende Vlamingen wat hun favoriete foto is. Voor filosoof Johan Braeckman is dat het werk ‘Laura Gemser’ van Roland Minnaert. Nog los van het esthetische aspect was Braeckman geïntrigeerd door de vrouw op de foto. ‘Ik kende haar uit een lied van Lieven Tavernier, maar had nooit stilgestaan bij wie dat was.’ In zijn interview vertelt Johan onder andere over de relatie tussen filosofie en fotografie - en de tekortkomingen binnen het onderzoek:
‘Toen ik mijn eerste daguerreotype tegenkwam, was ik meteen gefascineerd. Toen ik mijn allereerste foto vond, wist ik niet wat ik in mijn handen had’, zegt verzamelaar Thomas Weynants. Ieder jaar vieren we de uitvinding van Louis Daguerre, de vader van de fotografie, tijdens de Internationale Dag van de Fotografie. Naar aanleiding van dat feest vroegen we Thomas naar zijn favoriete foto. Hij had meerdere redenen om voor het werk ‘U.S. Government Overflight Zone (Blue Sky Days)’ van Tomas Van Houtryve te kiezen:
Toen we in het kader van de Internationale Dag van de Fotografie aan actrice Céline Verbeeck vroegen wat haar favoriete foto is, koos ze ‘Camouflage’ van Frieke Janssens. ‘Ik kon er direct een hele scène bij verzinnen, omdat ik er zowel een heel sterke als heel kwetsbare vrouw in zag’, vertelt Céline. Welke scène Céline in het beeld ziet ontdek je in het interview met haar:
De favoriete foto van Koen Clement, directeur van het cultuurfestival Europalia, heeft ooit de voorpagina van De Morgen gehaald. ‘Het is een werk uit de journalistieke periode van Stephan Vanfleteren, die in mijn ogen samen met Filip Claus de fotojournalistiek in Vlaanderen definitief een andere aanblik heeft gegeven. De foto is genomen toen hij samen met journalist Koen Vidal in Botswana was om een reportage te maken over Aids in Afrika.’ Bekijk het volledige interview naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie hier:
Het werk van Dirk Braeckman is wereldberoemd en kan ook bij ons op heel wat fans rekenen. Een van hen is muzikant Ozark Henry, die naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie zijn werk getiteld ‘M.P. - I.K. - 04’ als favoriete foto selecteerde. ‘Het was niet makkelijk om een keuze te maken. Het bijzondere vind ik de intimiteit die Dirk Braeckman in zijn werk heeft, het is haast even intens als de schilderijen van Sam Dillemans’, aldus Ozark Henry:
Deze zomer vragen we aan 20 Bekende Vlamingen wat hun favoriete foto is. Een van hen is Anne Chapelle, de grande dame van de Belgische mode en de vrouw achter Ann Demeulemeester en Haider Ackermann. Ze heeft, zo zegt ze zelf, niet veel met objecten maar wel met mensen. Daarom koos ze een portret van Jan Decleir. Waarom ze exact voor deze foto ging, legt Anne in dit interview uit:
Is fotografie storytelling? Het is een vraag waar historicus Herman Van Goethem maar al te graag op antwoordt. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie vroegen we aan hem wat zijn favoriete foto is, waarna hij ‘Birds of prey’ van Frieke Janssens selecteerde. ‘De allereerste fotografie wilde dingen vastleggen zoals ze zijn, maar al vrij vlug ontdekte men dat men het leven en verhalen kan vastleggen’, zegt Herman. Of Frieke Janssens de werkelijkheid in beeld brengt of niet, ontdek je in dit interview:
Volgens theatermaker Mokhallad Rasem is het werk ‘Live’ van Bjorn Tagemose de mooiste foto die ooit gemaakt is. Dat vertelde hij in een interview naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie. De tranen op de foto zijn ‘tranen van het leven’, die je op verschillende manieren kan interpreteren. ‘Ik bewaar foto’s in mijn ziel en hart’, aldus Mokhallad:
De uitgepuurde zwart-witbeelden van Jacques Sonck kunnen al decennia op fans rekenen, en voormalig Europees kampioen judo Dirk Van Tichelt is een van hen. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie vroegen we hem naar zijn favoriete beeld, waarop hij een werk van Sonck koos. Wat het werk zo grappig maakt, aldus Dirk, zijn de twee mannen in de achtergrond die al dan niet bewust mee poseren met het meisje op het strand. In zijn interview vertelt Dirk ook hoe hij op basis van beelden zijn tegenstanders in de judo vooraf al bestudeerde:
Om de Internationale Dag van de Fotografie te vieren vroegen we aan 20 Bekende Vlamingen wat hun favoriete foto is. Journalist Rik Van Cauwelaert, in een ver verleden zelf fotograaf, koos een werk dat Cédric Gerbehaye in Congo maakte. ‘Waarschijnlijk ben ik een van de eersten die die foto gezien heeft, want wij hebben die indertijd in Knack gepubliceerd. De foto lag niet bovenaan op de stapel, maar toen ik die zag wist ik meteen dat het een prachtig portret was.’ Waarom Rik dat vindt ontdek je in dit interview:
Volgens Jan Verheyen is een fotograaf soms een even grote manipulator als een regisseur. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie polsten we bij 20 Bekende Vlamingen naar hun favoriete foto en voor Jan is dat ‘Chicago’ van Filip Dujardin. Een beeld dat je op het eerste zicht over het hoofd zou zien. Pas door goed te gaan kijken merk je dat het om een montage gaat die echt lijkt, maar dat niet is. ‘Ik vind dat op een interessante manier zeer verwarrend’, aldus Jan:
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie vroegen we aan 20 Bekende Vlamingen wat hun favoriete foto is. Voor econoom Geert Noels is dat ‘Back in Belgium’ van Marc T, een foto die genomen is in station Antwerpen-Centraal. Zowel de kleuren als de belichting maken van de foto een moderne versie van ‘Nighthawks’, het beroemde schilderij van Edward Hopper. ‘Een heel herkenbare situatie, al hangt er ook een zekere tristesse over het beeld’, aldus Geert:
‘Fotografie is een medium dat geen taal vraagt, je kan ernaar kijken en toch spreekt het zo fel’, zei restaurator Naomi Meulemans toen we haar in het kader van de Internationale Dag van de Fotografie naar haar favoriete foto vroegen. Zij koos voor een foto die het duo Domen / Van De Velde voor Vogue Arabia maakte. ‘Zowel het uiterlijk van het model als het haast koninklijke textiel van de jurk zorgden ervoor dat ik dit werk selecteerde’:
In het kader van de Internationale Dag van de Fotografie, die jaarlijks op 19 augustus valt, vroegen we aan 20 Bekende Vlamingen wat hun favoriete foto is. Guido Gryseels, de directeur van het AfricaMuseum, is een van hen. Hij koos voor ‘Mother with nun’ van Kurt Stallaert - een keuze die recht uit het hart komt. Guido noemt het ‘een heel ontroerend beeld, dat tegelijkertijd veel vragen doet oproepen.’ Bekijk hier het interview met Guido waarin hij uitleg over die vragen geeft:
Als je schilder en dichter Jan Vanriet naar z’n favoriete foto vraagt, dan zal hij dit sombere beeld van Harry Gruyaert noemen. ‘Het doet me denken aan de Duitse romantiek en vat voor mij waar de wereld vandaag de dag mee geconfronteerd wordt’, zegt hij. Als schilder fotografeert Jan voornamelijk om impressies te vatten - ‘mijn iPhone is wat vroeger het schetsboek was’, zo zegt hij - maar dat neemt niet weg dat hij fotografie absoluut als een volwaardig medium beschouwt. Ontdek meer in dit interview naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie:
‘Ik denk dat elke goede historicus zou moeten leren omgaan met foto’s en hoe die boodschappen met zich dragen’, zegt historicus Bruno De Wever. We vroegen hem, samen met 19 andere BV’s, naar zijn favoriete foto. Hij koos voor het beeld ‘Sag mir wo die Männer sind’ van Roland Minnaert, dat genomen werd op de Duitse militaire begraafplaats La Cambe nabij Omaha Beach… Het lijkt op het eerste zicht een normale foto, maar in dit interview met Bruno De Wever ontdek je welke opvallende ingreep Minnaert heeft gedaan:
Op 19 augustus vierden we de Internationale Dag van de Fotografie door onder andere aan Bekende Vlamingen te vragen wat hun favoriete foto is. Hans Bourlon, topman van Studio 100, koos ‘The Brook’ van de Belgische fotografe Frieke Janssens. Al is die titel misschien niet helemaal goed gekozen: als het van Hans afhangt zou ‘The Salvation’ beter passen. Als kijker weet je niet goed of en waarvan de man op de foto gered is, maar net dat maakt het beeld zo mysterieus:
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fotografie vroegen we aan 20 Bekende Vlamingen wat hun favoriete foto is. Sopraan Lisa Mostin koos een werk waar een andere muzikant op stond: een portret van Iggy Pop door Bjorn Tagemose. ‘Het voelt niet alleen als een mooie foto, maar ook alsof je naar een voorstelling zit te kijken. Je hoort de man zelfs zingen terwijl je naar de foto kijkt.’ In haar interview, waarin onder andere dieper wordt ingegaan op de link tussen opera en fotografie, vertelt Lisa dat ze het werk wel een andere titel zou zeggen: