Meer (gratis) expo’s tijdens je galeriewandeling

Wandel door de stad langs uiteenlopende (gratis) fototentoonstellingen in kunstgalerieën. Kies de korte of de lange AntwerpPhoto-wandeling (die ook langs het FOMU, hét fotomuseum van Antwerpen, passeert). Of stel je eigen route samen. Laat je verrassen door het decor van de stad en nog meer deugddoende fotografie.

Combineer een route langs fotogaleries en het FOMU met een bezoek aan het AntwerpPhoto Festival. Zo maak je er een dag vòl fotografie van, in dé fotostad van Vlaanderen. Wees welkom in het AntwerpPhoto Café (in het Loodswezengebouw) voor een drankje en hapje voor of na je wandeling.
Kozo Miyoshi - Tears of Heaven, fro See Saw, 1981, © Kozo Miyoshi, collection IBASHO.

IBASHO Gallery

Tolstraat 67
Open: donderdag tot zondag, 14 u. tot 18 u.
Meer op de website van Ibasho Gallery

Wandel gratis binnen en ga er kijken naar:

  • tot 29 augustus: ‘Mizu’ / Mizu is het Japanse woord voor water, het centrale thema van deze groepstentoonstelling. Je ziet er een mix van hedendaags werk en vintage prints, van onder meer Asako Narahashi, Albarrán Cabrera, Paul Cupido, Miho Kajioka en Mik Horie.
  • vanaf 2 september: Toshio Shibata / Deze fotograaf studeerde in Tokio en in Gent, en bleef in België tot 1979. In deze solo-tentoonstelling van Toshio Shibata zie je zijn zwart-wit foto’s van vooral Japanse landschappen.
Window, 2018 © Miriam Tölke

Stieglitz 19

Klapdorp 2
Open: donderdag 14 u. tot 18 u., vrijdag tot zaterdag 13 u. tot 18 u.
De expo is ook nog geopend op volgende zaterdagen: 17 juli, 24 juli en 31 juli. De galerij is gesloten in augustus.
Meer op de website van Stieglitz 19

Wandel gratis binnen en ga er kijken naar:

tot 10 juli: Collage ! Collage ! Collage ! / Collage ! Collage ! Collage ! is een groepsexpo die werken toont van Vincent Delbrouck (BE), Miriam Tölke (DE) en Sarah Stone (UK).
De collagetechniek maakt het mogelijk dat de kunstenaars de wereld rondom ons terug kunnen reconstrueren, waarbij elementen van abstractie en surrealisme met elkaar kunnen communiceren op een oppervlakte. Het nodigt de kijken uit om nauwkeurig te kijken, te ontdekken.

Het boek Sharon Stone van Vincent Delbrouck is te koop in de galerij en in de shop.

© Vivian Maier / Stephan Vanfleteren

Gallery FIFTY ONE

Zirkstraat 20
Open: dinsdag tot zaterdag 13 u. tot 18 u.
De galerij is gesloten van 18/7 tot 23/08.
Meer op de website van Gallery FIFTY ONE

Wandel gratis binnen en ga er kijken naar:

  • tot 10 juli: Vivian Maier en Stephan Vanfleteren / De expo ‘Capturing Life’ combineert het werk van Maier met dat van Vanfleteren. Beide fotografen weten indringende beelden te maken van de mensen, hun levens, hun momenten. Maier deed dat op de straten van New York en Chicago in het midden van de 20e eeuw. Pas twee jaar voor haar dood, op haar 81e, werd haar werk ontdekt. Haar bijzondere interesse voor mensen aan de rand van de samenleving deelt ze met de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Hij selecteert uit zijn portfolio die foto's met een link naar het werk van Maier. Dezelfde thema’s, in een andere tijd en op een andere plek op de wereld.
  • vanaf 11 september: Bruno V. Roels / Begin september meer info op de website.
© William Klein

Gallery FIFTY ONE TOO

Hofstraat 2
Open: dinsdag tot zaterdag 13 u. tot 18 u.
De galerij is gesloten van 18/7 tot 23/08.
Meer op de website van Gallery FIFTY ONE TOO

Wandel gratis binnen en ga er kijken naar:

tot 10 juli: William Klein / In ‘Platinum’ zie je negen bijzondere werken van het beroemde enfant terrible (als fotograaf, filmmaker, grafisch ontwerper en schilder) van de Amerikaanse kunstwereld, William Klein. Je ontdekt enkele modefoto’s die hij maakte voor Vogue, in hoge printkwaliteit, met uitzonderlijke diepte en scherpte.

Zonnebloemen © Karin Borghouts 2018 (naar Vincent van Gogh)

Antiquariaat Rossaert

Nosestraat 7
Open: vrijdag tot zondag 13 u. tot 18 u.
Meer op de website van Ronny Van de Velde

Wandel gratis binnen en ga er kijken naar:

tot 26 september: Karin Borghouts / Deze fotograaf volgde het spoor van Vincent van Gogh vanaf zijn geboorteplaats Zundert in Nederland tot Auvers-sur-Oise in Frankrijk voor ‘Vincent was here’. Ze reconstrueerde meer dan 30 stillevens in foto’s - donkere Brabantse stillevens in Rembrandtiaans licht tot uitbundig kleurige boeketten uit van Goghs zuiderse periode - en onderzoekt zo de grens tussen fotografie en schilderkunst. Het bijhorende fotoboek is te koop in de galerie zelf, en ook in de AntwerpPhoto Shop in het Loodswezengebouw.

© Vincent Delbrouck / Issei Suda / Mous Lamrabat

FOMU

Het grootste, toonaangevende fotomuseum van Antwerpen
Waalsekaai 47
Open: dinsdag tot zondag van 10 u. tot 18 u.
Reserveer je ticket(s) / basisprijs € 10 / of korting?

Boek je ticket en tijdslot, en ga er kijken naar:

  • Issei Suda / In de Japanse fotowereld is Suda (1940-2019) een beroemde naam. In bijna zestig jaar tijd bouwt hij een eigenzinnig oeuvre op met vaak surrealistische beelden. Zijn beeldtaal is gekenmerkt door het vierkante formaat en de contrastrijke zwart-wit afdrukken, en dat zie je ook in deze tentoonstelling ‘My Japan’. Door zijn lens krijgt de alledaagse werkelijkheid een betoverende glans.
  • ‘Re-Collect. Het FOMU verzamelt 2010-2020’ / De tentoonstelling ‘Re-Collect’ neemt je mee op een associatieve wandeling doorheen een decennium aan collectie-aanwinsten. Met drie rode draden: Belgische fotografie, internationaal relevante thema’s en onze voorbije tentoonstellingen. Je komt werk tegen van Vincent Delbrouck, Bieke Depoorter, Boris Mikhailov, Max Pinckers, Annemie Augustijns, David Claerbout, Jacques de Lalaing, Kimbei Kusakabe, Zanele Muholi, Dirk Braeckman …
  • tot 29 augustus: Mous Lamrabat / Zijn foto’s zijn absurd en surrealistisch, soms subtiel provocerend, maar altijd kleurrijk en speels. Lamrabat knipoogt naar iconen uit de modewereld en goochelt met symbolen uit de populaire en Noord-Afrikaanse cultuur. Hij creëert een uniek visueel universum waarin hij traditionele kledingstukken en indrukwekkende attributen combineert. ‘We gonna be alright’ neemt je daarin.
© Gohar Dashti, Untitled

Ingrid Deuss Gallery

Provinciestraat 11
Open: donderdag tot zaterdag 14 u. tot 18 u.
Meer op de website van Ingrid Deuss Gallery

Wandel gratis binnen en ga er kijken naar:

tot 4 september: ‘Blues’ / Deze groepstentoonstelling brengt zeven foto-artiesten samen: Julie van der Vaart (België), Timo Lieber (GB), Erika Rodin (Zweden), Arash Fakhim (Nederland), Ivan Forde (VS), Mika Horie (Japan) en Gohar Dashti (Iran) Ze verkennen de mogelijkheden van de cyanotypes, een chemische druktechniek die prints geeft in blauwe tonen, de ‘blauwdruk’. Het iconische fotoboek van Anna Atkins ‘Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions’, waarvan de eerste druk 170 jaar geleden uitkwam, is te koop in de galerie.

Combineer een route langs fotogaleries en het FOMU met een bezoek aan het AntwerpPhoto Festival. Zo maak je er een dag vòl fotografie van, in dé fotostad van Vlaanderen. Wees welkom in het AntwerpPhoto Café (in het Loodswezengebouw) voor een drankje en hapje voor of na je wandeling.

Korte AntwerpPhoto-wandeling

1. Loodswezen

2. Rossaert

3. Gallery FIFTY ONE

4. Gallery FIFTY ONE TOO

5. Stieglitz 19

6. Loodswezen

Lange AntwerpPhoto-wandeling

1. Loodswezen

2. Rossaert

3. Gallery FIFTY ONE

4. Gallery FIFTY ONE TOO

5. FOMU

6. Ibasho Gallery

7. Stieglitz 19

8. Loodswezen