26 juni > 26 september 2021
en nl

Vier de Internationale Dag van de Fotografie 2020

Zoals steeds kijken wij reikhalzend uit naar de Internationale Dag van de Fotografie, maar dit jaar wordt hij extra bijzonder voor AntwerpPhoto: voortaan maken we van 19 augustus écht een feest waarop we dit fantastische medium in de kijker plaatsen! In dit artikel presenteren we alvast 15 ideeën om de hoogdag van de fotografie te vieren. De ideale manier om het maximale uit de Internationale Dag van de Fotografie te halen!

Zoals steeds kijken wij reikhalzend uit naar de Internationale Dag van de Fotografie, maar dit jaar wordt hij extra bijzonder voor AntwerpPhoto: voortaan maken we van 19 augustus écht een feest waarop we dit fantastische medium in de kijker plaatsen! In dit artikel presenteren we alvast 15 ideeën om de hoogdag van de fotografie te vieren. De ideale manier om het maximale uit de Internationale Dag van de Fotografie te halen!

Bezoek een fotogenieke plek om de Dag van de fotografie te vieren Foto Handelsbeurs Antwerpen

1. Bezoek een fotogenieke plek

Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om schoonheid te vinden. In deze onzekere tijden is het net belangrijk om de fotogenieke trekpleisters dichtbij huis te verkennen. Misschien is 19 augustus het ideale moment om een wandeling in eigen stad of dorp te maken en vijf scènes te fotograferen. Neem je tijd om nieuwe invalshoeken voor vertrouwde onderwerpen te zoeken. Dit scherpt je creativiteit aan en maakt van jou een betere fotograaf.

Ga een jaar lang een opdracht aan

2. Challenge accepted: ga een jaar lang een opdracht aan

Een foto-opdracht van 365 dagen klinkt misschien als een onmogelijke taak, maar dat hoeft het niet te zijn! Een jaar lang maak je beelden rond hetzelfde thema, die je al dan niet met de buitenwereld deelt. Van straatbeelden tot drone shots: kies een thema of genre en begin vandaag nog. Probeer het zelf - voor je het weet zal je verslaafd zijn aan je dagelijkse dosis fotografie!

Maak een online portfolio

3. Maak een online portfolio

Of je nu fotoverhalen wil vertellen of naamsbekendheid als fotograaf wil krijgen, een eigen online portfolio of fotoblog is altijd een goed idee. Het grote verschil met fotoplatformen zoals Flickr is dat je op een eigen webstek de touwtjes volledig zelf in handen hebt. Met Squarespace, Wordpress of Webflow heb je in een handomdraai zo’n site gemaakt. Waar wacht je nog op?

Deel je fotos op Instagram

4. Deel je foto’s op Instagram

Pas door je werk met anderen te delen kan je feedback krijgen - en zo beter worden! Als er één plek bij uitstek is om je foto’s te posten, dan is het Instagram wel. Je kan er op een laagdrempelige manier in contact komen met andere fotografen en opgepikt worden door curatoren, reclamebureaus of kranten!

Bewerk fotos uit je archief

5. Throwback Thursday: bewerk foto’s uit je archief

Iedere fotograaf heeft wel een harde schijf vol onbewerkte foto’s of beelden die indertijd snel-snel door Lightroom gehaald zijn. De Internationale Dag van de Fotografie is een ideaal moment om die beelden eindelijk af te werken of ze met een frisse blik naar een hoger niveau te tillen.

Schrijf je in voor een fotografieworkshop

6. Al doende leert men: schrijf je in voor een fotografieworkshop

Daag jezelf uit om steeds bij te leren. Een goede manier om dat te doen is door je in te schrijven in een van de vele fotoworkshops die georganiseerd worden. Daarin leer je onder andere hoe je een idee, gevoel of boodschap in een beeld kan vatten. Je leert er een eigen beeldtaal ontwikkelen - een van de moeilijkste aspecten als fotograaf. Er zijn wereldwijd enorm veel interessante (meerdaagse) workshops voorhanden - en door de lockdown gaan ook steeds meer cursussen online door.

Zoek je een goed Belgisch platform? Check zeker de website van Tell me a picture! Zij organiseren workshops waarin de inhoud écht centraal staat.

Film Visages Villages

7. Kijk naar een film of een documentaire over fotografie

De Internationale Dag van de Fotografie is een ideaal moment om je achterstand in te halen op vlak van films en documentaires over fotografie. Wij kunnen alvast helpen: op 19 augustus organiseren we namelijk een Film Screening Night in het teken van fotografie bij Cinema Lumière - Antwerpen! Die avond projecteren we ‘Visages, Villages’ van regisseuse en fotografe Agnes Varda. Eentje voor het lijstje. Schrijf je alvast in want de zitjes zijn beperkt:

Maak een foto van jezelf

8. Maak een foto van jezelf

We fotograferen het hele jaar door andere mensen, dus waarom zou je niet voor één dag de rollen omkeren? Een zelfportret is vaak net iets moeilijker omdat onze verwachtingen hoger liggen. Google biedt ongetwijfeld raad en inspiratie!

Schrijf je in voor een fotografie-avond

9. Schrijf je in voor een fotografie-avond

Er is niets leuker dan je een ganse avond laten omringen door fotografie en fotografen om nieuwe inspiratie op te doen. Zo is er bijvoorbeeld het avondvullend programma De Donkere Kamer, dat vijf keer per jaar in de grootste Vlaamse schouwburgen avonden organiseert rond actuele thema’s en projecten binnen de brede wereld van de fotografie. Ze zetten jong talent naast gereputeerde namen uit de fotowereld op het podium. Opkomend talent kan er trouwens ook eigen projecten komen pitchen in ruil voor (financiële) steun. Een eerstvolgende editie vindt plaats op 27 september in het Cultuurcentrum Knokke-Heist met niemand minder dan Anton Corbijn. Het event is coronaproof, maar daardoor zijn de zitjes wel beperkt. Schrijf je vandaag nog in! Check: www.dedonkerekamer.org

Combineer je beste fotos van dit jaar in een collage

10. Combineer je beste foto’s van dit jaar in een collage

Selecteer een paar van de beste foto’s die je de voorbije maanden maakte en stel een collage samen. Er zijn talloze manieren waarop je die kan invullen: thematisch, qua kleur of onderwerp… De mogelijkheden zijn eindeloos! Zodra je selectie op punt staat kan je online een collage-programma zoeken om jouw werk af te maken.

Bezoek een tentoonstelling

11. Bezoek een tentoonstelling

Niets dat meer inspiratie voor je eigen werk oplevert dan het werk van anderen te bekijken in musea, galerijen of soms gewoon in huiskamers. Zo loopt in het Antwerpse FOMU nog tot 13 september de tentoonstelling Present van fotograaf Stephan Vanfleteren. Aangezien de expo opgebouwd is als retrospectieve komen er verschillende perioden, stijlen en hoofdstukken aan bod.

Sinds kort heeft FOMU een extra hoofdstuk aan deze tentoonstelling toegevoegd met Vanfleterens Corona Walks, een eigenzinnige blik op een zeer bijzondere periode.

Print jouw meest geliefde foto en geef ze cadeau

12. Print jouw meest geliefde foto en geef ze cadeau

De Internationale Dag van de Fotografie draait niet enkel rond fotografen, maar ook rond de mensen die van fotografie houden. Er zijn misschien mensen of goede doelen die jouw werk bewonderen, maar het geld niet kunnen neerleggen om één van je foto’s te kopen. Waarom zou je niet één van je sterkste beelden printen en aan iemand schenken?

Er zijn online heel wat kwalitatieve printing services te vinden, maar als je lokaal wil printen, kijk dan zeker even bij: www.milo-profi.be

© Diego Franssens

13. Zoek inspirerende fotografen om te volgen

Door getalenteerde fotografen te volgen, krijg je ongetwijfeld de inspiratie en motivatie om je eigen fotografie naar een hoger niveau te tillen. Om jou op weg te helpen hebben we een lijst gemaakt van enkele fotografen die volgens ons meesters in hun vak zijn. We hebben ons beperkt tot Belgische fotografen, want niets is beter dan lokaal talent steunen!

  • Portretfotografen: Lieve Blancquaert, Stefaan Temmerman, Diego Franssens
  • Landschapsfotografen: Frederik Buyckx, Sebastien Van Malleghem, Alain Schroeder
  • Foodfotografen: Tony Le Duc, Wout Hendrickx, Kris Vlegels
  • Sportfotografen: Kristof Ramon, Sigfrid Eggers, Jelle Vermeersch
  • Documentairefotografen: Bieke Depoorter, Dimitri Van Zeebroeck, Nick Hannes
  • Nieuwsfotografen: Tim Dirven, Fred Debrock, Dieter Telemans
Fotografeer iets dat buiten jouw comfort zone ligt

14. Fotografeer iets dat buiten jouw comfort zone ligt

Treed buiten je comfort zone en fotografeer eens in een volledig andere stijl! Wie weet ontdek je wel een fotografische niche die buiten jouw expertise of interesses ligt. Als je een landschapsfotograaf bent is de Internationale Dag van de Fotografie misschien een fijne aanleiding om je eens aan portretten of straatfotografie te wagen. Daag jezelf uit!

Sluit je vandaag nog aan bij een fotoclub

15. Join the club: sluit je vandaag nog aan bij een fotoclub

Als je nog geen lid bent van een fotoclub, vind je bij platform BREEDBEELD een lijst van Belgische clubs – www.breedbeeld.org - waar je lid van kan worden op de Dag van de Fotografie. Neem rustig je tijd om de clubs van jouw voorkeur te vergelijken om finaal de organisatie te kiezen die jouw noden onderschrijft. Upload jouw beste foto’s en start vandaag nog een (online) gesprek om te kijken wat er gebeurt!

Voilà, onze 15 tips om samen de Internationale Dag van de Fotografie te vieren! Het enige wat jou nog rest is om je dag te plannen. Neem je agenda en schrijf de meest interessante activiteiten van onze lijst op.

Koop tickets