Uitgesteld tot de zomer van 2021

Henri Cartier-Bresson, Europeans

Brussels, Belgium, 1932.  © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Europeans

Begin 1950 was Europa nog volop aan het herstellen van een verwoestende oorlogsperiode. Fotograaf Henri Cartier-Bresson - zelf een vluchteling van een gevangenenkamp tijdens de oorlog - trok van Scandinavië langs de Ierse Venen over het continent om portretten vast te leggen van de inwoners. Hij ontwaarde een gedeelde identiteit die voorbij de grenzen van landen en nationaliteiten reikte: een Europese identiteit.

‘Europeans’ is een gedetailleerde studie van de Europeaan - van stedeling tot plattelandswerker - in zijn dagdagelijkse leven. Met soms slechts een beeld van een blik vertelt Cartier-Bresson boekdelen. Anderzijds focust Cartier-Bresson zich op koppels en menigtes die samenkomen om te protesteren of iets te vieren. Zijn genuanceerde en toch universele studie maakt van hem een van de grote meesters van de 20e-eeuwse fotografie.

Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson, geboren in Frankrijk, was één van de medeoprichters van het wereldberoemde Magnum Photos-collectief, de eerste coöperatief van fotografen. Doorheen zijn leven kreeg hij de kans om tal van beroemdheden te fotograferen, zoals Marilyn Monroe en Mahatma Gandhi. Hij was getrouwd met Antwerps fotografe Martine Franck, die na de dood van haar man ‘Le Fondation Henri Cartier-Bresson’ oprichtte om zijn werk te behouden. Het is daarom heel toepasselijk dat AntwerpPhoto ‘Europeans’ deze zomer mag tonen in het Antwerpse DIVA-museum.

Peter and Paul's fortress on the Neva river. Leningrad, Russia, 1973 © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos
Hyères, France. 1932. © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Bezoek de tentoonstelling

Registreer je hier voor de nieuwsbrief