26 juni > 26 september 2021
en nl

Onze aanraders voor een dagje op het Eilandje

De zomer is net halverwege en de temperaturen blijven voorlopig tropisch hoog. Een ideaal moment voor een tripje naar Antwerpen. AntwerpPhoto vindt plaats in het historische Loodswezengebouw, aan de oever van de Schelde. Het Loodswezengebouw ligt in de bruisende buurt van het Eilandje, waar naast cultuur ook op culinair en architecturaal vlak veel te beleven valt. En dat op wandelafstand van het centrum van Antwerpen.

Vlot er naartoe

Antwerpen bereik je gemakkelijk met de trein: Centraal Station prijkt al jaren bovenaan de lijst van de mooiste treinstations ter wereld. Wist je dat je voordeliger je treinticket en toegangsticket samen koopt voor AntwerpPhoto met een B-dagtrip ticket?

Vanuit Antwerpen Centraal wandel je op een goed halfuur naar het Eilandje, dwars door het historisch centrum. Met een ‘Velo’ stadsfiets ben je er op minder dan een kwartiertje. Bij minder goed weer kan je ook het openbaar vervoer nemen: tram 7 stopt voor de deur bij het Loodswezengebouw.

©Karin Borghouts

First stop: AntwerpPhoto

Ook wanneer de temperaturen stevig de hoogte ingaan, blijft het in het Loodswezengebouw nog best koel. Vooral in de ruimtes van de Corbijn-tentoonstelling, die gelegen is op de begane grond, is het lekker fris. Op een hete dag kan je je bezoek best in de voormiddag plannen, de tentoonstellingen zijn geopend vanaf 10u. Of geniet van het zicht op de Schelde bij zonsondergang op onze volgende nocturne op 15 augustus.

Neem je tijd om het Loodswezengebouw en de vier exposities te ontdekken, voor een bezoek aan een gemiddeld tempo mag je zo’n 1,5 uur rekenen. Achteraf kun je rondneuzen in onze bookshop, die een mooie selectie aan fotoboeken van de deelnemende fotografen biedt, en in onze loungeruimtes genieten van een koffietje of watertje.

© Karin Borghouts

Lunch en meer cultuur in de buurt

Op een steenworp van het Loodswezengebouw liggen een heleboel leuke lunchplekjes met fijne terrassen. Bij Story (Godefriduskaai 2) vinden ook vegetariërs vast hun gading en aan de andere kant van het Willemdok vind je het gezellige Cordoba (Napoleonkaai 1).

Na een verkwikkende lunch kan je verder ontdekken wat het Eilandje te bieden heeft. Enkele van de mooiste musea van Antwerpen zijn hier gelegen: het Museum aan de Stroom of MAS toont deze zomer naast de vaste collectie ook werk van fotograaf Athos Burez en schilderwerken van Michaelina, de leading leady van de barok. Neem ook even de roltrap tot op het dak en geniet van een adembenemend uitzicht over Antwerpen.

Afsluiten met een drankje

Het Eilandje is ook de buurt van de zomerbars. Op wandelafstand van het MAS zijn er heel wat plekken om uit te puffen bij een heerlijke cocktail: bij Bocadero (Rijnkaai 150) zit je met je voetjes in het zand, net als bij Jardim (Scheldekaai 28) wat verderop. Net ietsje verder maar zeker ook de moeite: het gezellige en laidback Bar Paniek of het hippe Lazy Jack, waar je ook een hapje kan eten. Beiden zijn gelegen op de Kattendijkdok-Oostkaai, en erg aan te raden om van de zonsondergang te genieten.