Huidige Loodswezengebouw voor het laatst open voor het publiek

Net zoals in 2018 is het Loodswezengebouw op het Antwerpse Eilandje de uitvalsbasis van het AntwerpPhoto Festival. Maar deze zomer krijg je hier de laatste kans om dit historische gebouw in zijn oorspronkelijke staat te zien. Want het wordt gerenoveerd tot het Vlaams Culinair Centrum.

© Karin Borghouts

Unieke, iconische locatie

Dit historische gebouw op de kaai aan de Scheldebocht loodste schepen in en uit de haven. Van hieruit zag je, lang geleden, hoe ook kunstenaars aanmeerden. Dat maakt het Loodswezengebouw, dat leegstond sinds 2017, het ideale decor voor een cultureel festival rond fotografie. In samenwerking met de Stad Antwerpen wordt dit gebouw dan ook opnieuw tijdelijk opgesteld voor het grootste fotofestival van Vlaanderen. Tot er een herbestemming zou zijn gevonden. En die is er nu, is bekend sinds eind april. AntwerpPhoto Festival 2021 is de laatste kans om het Loodswezengebouw te bekijken voor de renovatie.

Loodswezen wordt Vlaams Culinair Centrum

Met ondersteuning van de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen wordt het Loodswezengebouw gerenoveerd tot het nieuwe Vlaams Culinair Centrum. Tegen 2024 moet hier voor chefs, onderzoekers, producenten en het grote publiek heel wat te beleven zijn: een restaurant, een kookstudio, een microbrouwerij, werkruimten en winkels met bier, kookboeken en meer. Producten die in Vlaanderen worden gemaakt of verbouwd krijgen extra aandacht.

Lees het artikel in De Standaard.