26 juni > 26 september 2021
en nl

Dag van de Fotografie

Op 19 augustus viert de fotografiewereld feest, want dag op dag 181 jaar geleden werd de fotografie uitgevonden! Ook AntwerpPhoto organiseert heel wat online en offline initiatieven in het kader van de Internationale Dag van de Fotografie.

AntwerpPhoto neemt het initiatief

Op 19 augustus valt de jaarlijkse Internationale Dag van de Fotografie, omdat op die dag in 1839 het procedé van de Franse uitvinder Louis Daguerre publiek werd gemaakt. Na jarenlange experimenten was de fotografie eindelijk ‘geboren’.

AntwerpPhoto viert deze dag met een bijzonder programma dat Antwerpen nog meer als dé hoofdstad van de fotografie op de kaart wil zetten. Samen met Stad Antwerpen en de partners van het festival worden - uiteraard volledig coronaproof - heel wat initiatieven georganiseerd.


Veel kijkplezier gewenst!

Kaat Celis, directeur AntwerpPhoto
Jozef Lievens, voorzitter AntwerpPhoto

20 BV's vertellen over een voor hen intrigerend beeld

In de Handelsbeurs Antwerpen worden nog tot eind september video's vertoond waarin Bekende Vlamingen als Adil El Arbi, Marie Vinck en Geert Noels vertellen over een voor hen intrigerend beeld. Het is niet de enige film die ingeblikt is om de Internationale Dag van de Fotografie te vieren. In een kortfilm wordt een ode gebracht aan Louis Daguerre, de vader van de fotografie. Die video is te bekijken op de website van AntwerpPhoto.

Bekijk hier alle video's.

15 tips en weetjes rond fotografie

Zo wordt er een visietekst voorgesteld waarin AntwerpPhoto een aantal aandachtspunten voor de toekomst bespreekt. Daarnaast zullen er 15 interessante weetjes en tips rond fotografie gedeeld worden op onze website en onze de online kanalen.

© Rik Van Puymbroeck

Zicht op Antwerpen

Niet alleen het verleden komt aan bod: De Tijd-journalist Rik Van Puymbroeck interviewt fotografe Sanne De Wilde over haar dromen, verlangens, inspiratie en projecten. Het gesprek is te volgen via een livestream op de website van AntwerpPhoto. In diezelfde Handelsbeurs komt, net als in het FOMU, een photowall. Daarop komt het werk van de winnaars van de fotowedstrijd ‘Zicht op Antwerpen’, die op 25 augustus bekendgemaakt zullen worden.

De winnaars zijn Anne Verrassel, Dany Vantomme, Dieter Daniëls, Eddy Verloes, Erik Eggermont, Evelien Dekens, Frank Raes, Jelle Inghels, Koen Jacobs, Kristin Van den Eede, Michel Vandenplas, Pieter-Jan Peeters, Ria Aerts, Sven Smets, Anne Mie Langohr, Bea Borgers, Hans Van der Linden, Kamiel Vandensande, Kris Riem, Maxime Minsen, Nick Somers, Roland Briat en Sebastien Van Malleghem. Gefeliciteerd!

Op 1 september worden de geselecteerde werken in de Handelsbeurs Antwerpen en FOMU gehangen, waar je ze nog tot 27 september zal kunnen bekijken.

Film Visages Villages

Visages Villages

Wie de Internationale Dag van de Fotografie in stijl wou afsluiten, kon terecht in Cinema Lumière - Antwerpen. Daar organiseerde Lumière een Film Screening Night waarop ‘Visages, Villages’ van de Franse regisseuse en fotografe Agnès Varda werd vertoond.

Praktisch

De interviews met bekende Vlamingen worden op onze online kanalen verspreid.

De photo wall is nog tot eind september te bezichtigen in de Handelsbeurs en in FOMU.

Het gesprek met Sanne De Wilde werd uitgezonden via livestream op 19 augustus en kun je hier herbekijken.

Koop tickets